Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014
Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014
Κατοικίδια ζώα
Γνωρίζεις τα ζώα; (κλικ πάνω στην εικόνα)
Μαθαίνουμε για τα ζώα του τόπου μας (κλικ εδώ)
ΠΗΓΗ:http://iliadisili.blogspot.gr/
Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014
Εύρηκα-παιχνίδι γνώσεων
Το Εύρηκα είναι ένα κουίζ στο οποίο οι ερωτήσεις είναι χωρισμένες σε κατηγορίες. Σκοπός του παιχνιδιού είναι η συγκέντρωση πόντων απαντώντας σε ερωτήσεις από 6 κατηγορίες.
Μπορείτε να επιλέξετε μόνοι σας τις κατηγορίες στις οποίες θα παίξετε, ή να επιλέξετε την επιλογή γρήγορο παιχνίδι και η εφαρμογή να επιλέξει 6 τυχαίες κατηγορίες. Σε κάθε κατηγορία υπάρχουν 5 ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας. Έτσι αν απαντήσετε σωστά στην πρώτη ερώτηση μιας κατηγορίας θα κερδίσετε 100 πόντους, στη δεύτερη 200 κτλ. Αν απαντήσετε σωστά σε όλες τις ερωτήσεις μιας κατηγορίας κερδίζετε μπόνους 100 πόντους.
Για την απάντηση μιας ερώτησης έχετε χρόνο 20 δευτερολέπτων. Όσο πιο γρήγορα απαντήσετε, τόσο πιο πολλούς πόντους θα κερδίσετε. Αν δυσκολεύεστε έχετε και τρεις βοήθειες. Τη βοήθεια του 50-50, της αλλαγής ερώτησης και τέλος τη βοήθεια του Αρχιμήδη!
Το παιχνίδι της βροχής (online παιχνίδι)
Πηγή: vandhmotiko.blogspot.gr
Διασκεδαστικό διαδραστικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους.
Οδηγίες:
Χρησιμοποιώντας το ποντίκι, βοήθησε το Μαρσελίνο να πιάσει όλες τις σταγόνες βροχής με την ομπρέλα του.
Όσο περισσότερες σταγόνες πιάνεις, τόσο περισσότερους πόντους κερδίζεις!
Κλικ στη φωτογραφία για να μεταφερθείτε στο παιχνίδι
ΟΙ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ
Τις ημέρες του Δωδεκαημέρου τριγυρνούσαν ανάμεσα στους ανθρώπους και έκαναν ό,τι σκανταλιά μπορούσε να φανταστεί ο νους του καθενός: πείραζαν και χτύπαγαν τους ανθρώπους τα βράδια, ανέβαιναν στις στέγες και έσπαγαν (με τα χοροπηδητά τους) τα κεραμίδια, καμιά φορά έμπαιναν μέσα από την καμινάδα και έτρωγαν όσα γλυκά δεν ήταν κρυμμένα και έκαναν κι ένα σωρό ζημιές.
Λέγανε οι γιαγιάδες τα παλιά χρόνια στα εγγονάκια τους για να κάθονται ήσυχα ότι κάθε νύχτα του Δωδεκαημέρου στους δρόμους του χωριού και στα χαλάσματα κυκλοφορούσαν καλικάντζαροι. Αυτοί, έλεγαν, ήταν ξωτικά, αερικά. Τους φαντάζονταν σαν κάτι μαυριδερά, κοντά κοκαλιάρικα και κακάσχημα όντα, κάτι μεταξύ ζώου και ανθρώπου, που όλη την ώρα χοροπηδούσαν γκρινιάζοντας, χορεύοντας και τραγουδώντας.
Όλο τον χρόνο βρίσκονταν κάτω απ’ τη γη και ζήλευαν τον απάνω κόσμο.
Οι άνθρωποι πίστευαν παλιά πως βαθειά κάτω απ’ το έδαφος υπήρχε ένα τεράστιο δέντρο που στήριζε όλη τη γη. Γύρω απ’ αυτό το δέντρο ήταν μαζεμένοι οι καλικάντζαροι που όλο τον χρόνο το ροκάνιζαν προσπαθώντας να το κόψουν και να καταστρέψουν τον κόσμο. Όταν όμως έφτανε η ώρα να κοπεί (λίγο πριν τα Χριστούγεννα) ανέβαιναν στην επιφάνεια για να μην τους πλακώσει η γη καθώς θα γκρεμίζεται.
Οι άνθρωποι πίστευαν παλιά πως βαθειά κάτω απ’ το έδαφος υπήρχε ένα τεράστιο δέντρο που στήριζε όλη τη γη. Γύρω απ’ αυτό το δέντρο ήταν μαζεμένοι οι καλικάντζαροι που όλο τον χρόνο το ροκάνιζαν προσπαθώντας να το κόψουν και να καταστρέψουν τον κόσμο. Όταν όμως έφτανε η ώρα να κοπεί (λίγο πριν τα Χριστούγεννα) ανέβαιναν στην επιφάνεια για να μην τους πλακώσει η γη καθώς θα γκρεμίζεται.
Γι’ αυτό οι νοικοκυραίοι για να προστατευθούν, απ’ τη μια, δεν έβγαιναν έξω τα βράδια κι απ’ την άλλη, στα σπίτια μέσα άναβαν φωτιά στο τζάκι τους που δεν έσβηνε όλο το Δωδεκαήμερο για να κρατήσουν τους καλικάντζαρους μακριά. Για την κακιά στιγμή όμως που θα έμπαιναν, οι νοικοκυρές είχαν σ’ ένα σημείο που να φαίνεται ένα πιάτο με τηγανίτες να φάνε αυτές, να χορτάσουν και να μην μαγαρίσουν τα άλλα γλυκά.
Αυτά γίνονταν τις δώδεκα ημέρες, από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα.
Όταν τέλειωνε το Δωδεκαήμερο, την ημέρα των Φώτων, οι καλικάντζαροι έφευγαν τρέχοντας για τον κάτω κόσμο επειδή τους τρόμαζε ο αγιασμός που έριχνε ο παπάς.
Όταν τέλειωνε το Δωδεκαήμερο, την ημέρα των Φώτων, οι καλικάντζαροι έφευγαν τρέχοντας για τον κάτω κόσμο επειδή τους τρόμαζε ο αγιασμός που έριχνε ο παπάς.
Καθώς γυρνούσαν όμως στον κάτω κόσμο, το δέντρο που στήριζε τη γη στο μεταξύ είχε ξαναθρέψει τελείως. Έτσι ξεκινούσαν πάλι από την αρχή το ροκάνισμα μέχρι να ξανάρθουν τα επόμενα Χριστούγεννα και να ξανανέβουν στη γη.
ΠΗΓΗ:http://12dim-athin.att.sch.gr/
ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου το έφεραν στην χώρα μας οι Βαυαροί και στην Ελλάδα για πρώτη φορά στολίστηκε δέντρο στα Ανάκτορα του Όθωνα το 1833, πρώτα στο Ναύπλιο και μετά στην Αθήνα, όπου μάλιστα οι κάτοικοι σχημάτισαν ουρές για να το θαυμάσουν. Ωστόσο η παρουσία του έγινε απαραίτητη σε κάθε ελληνικό σπίτι μετά τη δεκαετία του ‘50.
Ο πρόδρομος του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα είναι το παραδοσιακό Χριστόξυλο. Αυτό το συναντάμε κυρίως στα χωριά της Βορείου Ελλάδος. Κάθε Χριστούγεννα ο πατέρας ή ο παππούς κάθε οικογένειας ψάχνει στα δάση και στα χωράφια ένα μεγάλο γερό κούτσουρο από πεύκο ή ελιά κυρίως, όπου θα μπει στο τζάκι και θα καίει όλο το 12ήμερο των γιορτών από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα.
Το Χριστόξυλο σύμφωνα με τις αντιλήψεις καθαρίζει την παλιά καπνιά του τζακιού και φέρνει την καλοτυχία. Κύρια όμως ευεργεσία που παρέχει στο σπίτι είναι η προστασία του νοικοκυριού από τα παγανά και τους καλικάντζαρους, που μπαίνουν στο σπίτι από τις καμινάδες και κλέβουν ή κάνουν ζημιές στο νοικοκυριό. Καίγοντας το Χριστόξυλο η παράδοση λέει ότι ζεσταίνεται ο Χριστός στην κρύα σπηλιά της Βηθλεέμ. Οι νοικοκυραίοι είναι υποχρεωμένοι να κρατάνε την φωτιά ως τα Φώτα, όπου οι καλικάντζαροι αποσύρονται κάτω από τη γη και σταματάνε τις επιδρομές στα σπίτια.
Η Ελλάδα, ως χώρα της θάλασσας, είχε το έθιμο του στολισμού του καραβιού. Το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι αποτελεί παράδοση των παλαιών εποχών, που τα παιδιά με αγάπη, χαρά και δημιουργικό νου κατασκεύαζαν τα παιχνίδια τους. Αποτελούσε, όμως, και ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς, που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους.
ΠΗΓΗ: http://www.tovoion.com/
`Αγια Νύχτα
- Το τραγούδι AΓΙΑ ΝΥΧΤΑ, γράφτηκε το 1818 από τον Αυστριακό ιερέα Joseph Mohr. Το έγραψε επειδή το μουσικό όργανο της εκκλησίας είχε χαλάσει, μία μέρα πριν την παραμονή των Χριστουγέννων. Είχε απογοητευτεί από το γεγονός και δεν μπορούσε να σκεφτεί τα Χριστούγεννα χωρίς μουσική. Έτσι κάθισε και έγραψε ένα τραγούδι για να τραγουδήσουν οι πιστοί με συνοδεία κιθάρας. Λίγο αργότερα το ίδιο βράδυ, ακούστηκε πρώτη φορά το AΓΙΑ ΝΥΧΤΑ!
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014
Κυκλοφοριακή Αγωγή.
πηγή: 5dimcholarg
Προσπάθησε να παρκάρεις το αυτοκίνητο, πριν ο χρόνος τελειώσει.
Προσοχή γιατί έχεις τρεις μόνο προσπάθειες. Παίζεις με τα βελάκια από το
πληκτρολόγιο.
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στο παιχνίδι)
Θα καταφέρεις να διαχειριστείς την κυκλοφορία; Σκοπός σου είναι
να ρυθμίσεις τα φανάρια, ώστε να περάσουν όλα τα αυτοκίνητα χωρίς να
συγκρουστούν. Παίζεις με το ποντίκι.
(Πάτησε στην εικόνα, για να μεταβείς στο παιχνίδι)
Προσπάθησε με τη μηχανή να αποφύγεις τα εμπόδια και να μην πέσεις. Παίζεις με τα βελάκια του πληκτρολογίου.
(Πάτησε στην εικόνα, για να μεταβείς στο παιχνίδι)
Αν θυμάσαι τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και νιώθεις έτοιμος να
οδηγήσεις, τότε είσαι έτοιμος και για το παρακάτω παιχνίδι. Με τα
βελάκια κατεύθυνε το αμάξι σου προς το πράσινο βελάκι. Προσοχή, όμως,
στα φανάρια, τους πεζούς, τη διαχωριστική γραμμή και τα άλλα αυτοκίνητα.
(Πάτησε στην εικόνα, για να μεταβείς στο παιχνίδι)
Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές – Το Παιχνίδι
Πηγή: blogs.sch.gr/21dimperi
Το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές» είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι με θέμα τους πρόσφυγες που έχει σχεδιαστεί για να παιχτεί μέσα στη σχολική τάξη ή με τους γονείς στο σπίτι.
Το παιχνίδι έχει δυο παιδαγωγικούς στόχους:
- Να ενημερώσει τα παιδιά για όσα συμβαίνουν στις χώρες καταγωγής των προσφύγων, τις δυσκολίες και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν στην απόφασή τους να φύγουν για να σωθούν.
- Να παρουσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους οργανισμούς αρωγής των προσφύγων και να τα ευαισθητοποιήσει ώστε να κατανοήσουν τη θέση και τα προβλήματα κάποιων ξένων που ζουν στην Ελλάδα.
Στο παιχνίδι περιγράφεται ρεαλιστικά η
κατάσταση μιας χώρας που έχει δικτατορία και στην οποία καταπατώνται
βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Όλα ξεκίνησαν από το ομώνυμο βιβλίο (των εκδόσεων Κέδρος), στο οποίο παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή ενός δεκάχρονου αγοριού μέσα από τις εκθέσεις που γράφει στην Ε΄ δημοτικού.
«Εκείνη τη χρονιά ήρθε από κάπου μακριά ένα καινούριο παιδί στην τάξη, ο Ναβίντ, που δεν ξέρει καλά ελληνικά και που είναι όχι μαύρος- μαύρος, αλλά σκούρος, μαυριδερός…
Αλλά ποιος είναι αυτός ο Ναβίντ; Σίγουρα δεν ήρθε για διακοπές, γιατί φυσικά όταν έχουμε διακοπές δεν πάμε στο σχολείο…»
«Εκείνη τη χρονιά ήρθε από κάπου μακριά ένα καινούριο παιδί στην τάξη, ο Ναβίντ, που δεν ξέρει καλά ελληνικά και που είναι όχι μαύρος- μαύρος, αλλά σκούρος, μαυριδερός…
Αλλά ποιος είναι αυτός ο Ναβίντ; Σίγουρα δεν ήρθε για διακοπές, γιατί φυσικά όταν έχουμε διακοπές δεν πάμε στο σχολείο…»
Και έτσι ξεκινάει μια ιστορία με πολλά γιατί…
Το παιχνίδι μας μεταφέρει στη χώρα του Ναβίντ, προτού φτάσει στη χώρα μας. Στην πατρίδα του έχουν δικτατορία, όπου κυνηγούν τους ανθρώπους για τις ιδέες τους, με αποτέλεσμα ο Ναβίντ και η μητέρα του να προσπαθούν να φύγουν, όπως πολλοί άλλοι, για να σωθούν και να φτάσουν στην πρώτη ασφαλή χώρα, την Ελλάδα.
Τι θα κάνει ο Ναβίντ; Θα τον κυνηγήσουν;
Πού πρέπει να απευθυνθεί για βοήθεια; Θα βρει βοήθεια ή θα πέσει θύμα
εκμετάλλευσης; Πώς θα βγει από τη χώρα και πώς θα ταξιδέψει; Τι
χρειάζεται να έχει μαζί του; Τι θα αντιμετωπίσει στο ταξίδι; Πολλά
ερωτηματικά που ξεδιαλύνονται στην πορεία του παιχνιδιού καθώς ο παίκτης
κινείται στην οθόνη του υπολογιστή.
Κλικ στη φωτογραφία για να μεταφερθείτε στο παιχνίδι
Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014
Παιχνίδι ανακύκλωσης
Πηγή: herrco.gr
Online εκπαιδευτικό παιχνίδι για την ανακύκλωση, που αναπτύσσεται σε πολλά επίπεδα.
Με τα βελάκια, μετακινείτε τον μπλε κάδο της ανακύκλωσης δεξιά ή αριστερά, ώστε να πέσουν μέσα όλες οι σωστές συσκευασίες.
Θυμηθείτε: Κερδίζετε πόντους για κάθε γυάλινη, χάρτινη, πλαστική, αλουμινένια και λευκοσιδηρά συσκευασία.
Προσέξτε όμως: Αν πέσουν στον κάδο άλλα αντικείμενα όπως υπολείμματα τροφών, μπαταρίες, οικοδομικά υλικά, ηλεκτρικές συσκευές, τζάμια, κλαδιά, ξύλινα ή δερμάτινα αντικείμενα κλπ. χάνετε μια ζωή!
Κλικ στη φωτογραφία για να μεταφερθείτε στο παιχνίδι
Παιχνίδι σωστής διατροφής
1. Διαλέξτε ένα παιδί και βοηθήστε το να ετοιμάσει μια ισορροπημένη διατροφή.
Στη συνέχεια τσεκάρετε πάνω δεξιά (check my plate) για να δείτε τα αποτελέσματα.
Κλικ στη φωτογραφία για να μεταφερθείτε στο παιχνίδι
2. Τοποθετείστε τις τροφές στο σωστό χρώμα διατροφής
Κλικ στη φωτογραφία για να μεταφερθείτε στο παιχνίδι
Πηγή: ozoirosmathitistispemptis.blogspot.gr
Αγία Σοφία-Κωνσταντινούπολη
`Ενα ιστορικό οδοιπορικό σε ένα έργο τέχνης των αρχιτεκτόνων: Ανθέμιου και Ισίδωρου
Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014
Διαδίκτυο και ασφάλεια
Απέραντο δάσος
Οι κανούργιοι φίλοι της Άννας
Οι Καινούργιοι Φίλοι της Άννας είναι η συνέχεια της ιστορίας "Το Απέραντο Δάσος" και πρωταγωνίστρια είναι η ξαλδεφούλα του Νικόλα, η Άννα.
Η ιστορία αναφέρεται στο δημόσιο χαρακτήρα του Διαδικτύου, στους κανόνες συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο, καθώς και στη δημοσίευση φωτογραφιών και τα πνευματικά δικαιώματα.
Κάνε κλικ στην εικόνα για να δεις την ιστορία και να μάθεις σχετικά.
Οι Καινούργιοι Φίλοι της Άννας είναι η συνέχεια της ιστορίας "Το Απέραντο Δάσος" και πρωταγωνίστρια είναι η ξαλδεφούλα του Νικόλα, η Άννα.
Η ιστορία αναφέρεται στο δημόσιο χαρακτήρα του Διαδικτύου, στους κανόνες συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο, καθώς και στη δημοσίευση φωτογραφιών και τα πνευματικά δικαιώματα. Κάνε κλικ στην εικόνα για να δεις την ιστορία και να μάθεις σχετικά. |
Μετατροπή κλάσματος σε δεκαδικό αριθμό
|
πηγή: e class31
- Κάνε κλικ εδώ για να μετατρέψεις όποιο κλάσμα θέλεις σε δεκαδικό αριθμό.
Για να κάνεις τις μετατροπές πιο εύκολα δες τη μετάφραση από κάτω.
pp
Μετατροπή κλάσματος σε μεικτό και τον αντίστροφο
ΠΑΙΞΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕ:
ü Πολλαπλασιάζουμε τον ακέραιο του μεικτού με τον παρονομαστή
ü Στο γινόμενο προσθέτουμε τον αριθμητή του μεικτού
ü Αυτό που βρίσκουμε το βάζουμε αριθμητή και παρονομαστή τον ίδιο
ü Διαιρούμε τον αριθμητή με τον παρονομαστή
ü Το πηλίκο της διαίρεσης είναι ο ακέραιος του μεικτού
ü Το κλάσμα του μεικτού έχει αριθμητή το υπόλοιπο της διαίρεσης και παρονομαστή τον ίδιο με το αρχικό κλάσμα
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)