Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Βόλτα στην Καλλίπολη



Μια από τις πιο γνωστές, αλλά και πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του Πειραιά είναι η Καλλίπολη, η οποία έχει πάρει το όνομά της από την ομώνυμη Χερσόνησο της Ανατολικής Θράκης.
Πολλοί συμπατριώτες μας ήρθαν από εκεί στις αρχές του 20ου αιώνα ως αποτέλεσμα των διωγμών που έγιναν από τους Τούρκους. Για αυτό η περιοχή αρχικά, αλλά και κανονικά ονομάζεται Νέα Καλλίπολη. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες ήταν και η επέτειος για τα 100 χρόνια από τη μάχη της Καλλίπολης.
Στην περιοχή  μένουν πολλοί κάτοικοι που κατάγονται από τα Δωδεκάνησα για αυτό και συχνά θα δει κανείς κυρίες συνήθως από 65 ετών και πάνω ντυμένες ακόμα και σήμερα με τις παραδοσιακές στολές των Δωδεκαννήσιων.
Μέχρι και περίπου 40 με 50 χρόνια πριν η γειτονιά αυτή της Πειραϊκής Χερσονήσου παρουσίαζε προβλήματα ύδρευσης, αποχέτευσης, φωτισμού και ελλιπών υποδομών, μια κατάσταση που ήταν συνήθης για περιοχές που κατοικήθηκαν μαζικά από πρόσφυγες που είχαν αφήσει το βιός του στις αλησμόνητες πατρίδες.
Διαβάζοντας στο λήμμα για την Καλλίπολη στην Ελληνική έκδοση της wikipedia: «Προ του εντόνου προσφυγικού στοιχείου που εποίκισε την περιοχή, μοναδικό σημείο αναφοράς της περιοχής υπήρξε ένας μεγάλος Σταυρός, σε ένα ύψωμα στη συμβολή των σημερινών οδών Ηρακλειδών και Κρεββατά, όπου βρισκόταν ο Σηματογραφικός Σταθμός (Σηματώρειον) του Ναυτικού.»

πηγή:pireaspiraeus.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.