Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

Η Αρχαιολογία απο το Α-Ω

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει  σε συνεργασία με το Χατζηκ.`Ιδρυμα κύκλο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, με σκοπό:

  •  οι μαθητές να γνωρίσουν το έργο των αρχαιολόγων
  • να κατανοήσουν τον τρόπο εύρεσης των αρχαίων
  • να παρακολουθήσουν τη διαδρομή ενός ευρήματος από το σκάμμα στην προσθήκη του μουσείου.
Το σχολείο μας πήρε μέρος σε αυτό το πρόγραμμα.


Συντονίστρια ήταν η Κα Πίνη και συμμετείχαν οι τάξεις: Δ΄, Ε΄ και Στ΄


Στη συνέχεια μαθαίνουμε πώς γίνεται μια ανασκαφή`Eπειτα γίνεται διαλογή, καθαρισμός και συναρμολόγηση των ευρημάτων μέσα στην τάξη:
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό μουσείο Πειραιά  http://peiraiasnea.blogspot.co.id/2016/02/blog-post_81.html, όπου ξεναγηθήκαμε τόσο στις αίθουσες των εκθεμάτων,όσο και στο εργαστήρι συντήρησης.
Μια καταπληκτική -αξέχαστη εμπειρία για όλους μαςΜέσα στο σχολείο μας υπάρχει και το λατομείο, από όπου βγαίνει ο ακτίτης λίθος:

Η γνωστή μας Πειραϊκή (χερσόνησος) τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και λίγο παλαιότερα στις μέρες μας ονομάζονταν Ακτή. Ήταν ονομαστή για τα Λατομεία της, από τα οποία έβγαζαν το περίφημο Ακτίτη Λίθο, λευκόφαιου χρώματος, που σημαίνει λίθος εκ της Ακτής. Στην ουσία πρόκειται περί ενός είδους ασβεστόλιθου που οι ειδικοί τον ονομάζουν Μαργαϊκό Ασβεστόλιθο.
Πολλά έργα της αρχαίας εποχής είχαν οικοδομηθεί με τον λίθο αυτό μεταξύ άλλων και το αρχαίο τείχος του Πειραιά αλλά και διάσπαρτα μνημεία σε όλη την Αττική.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.